Επιστροφή

Σύδρομο Κροταφογναθικής Διάρθρωσης

Τι είναι το ΣΚΔ;

Η ΚΓΔ είναι μια διάρθρωση που επιτρέπει στο στόμα σας να ανοίγει και να κλείνει. Υπάρχουν δύο,μια σε κάθε πλευρά του προσώπου. Πολλοί ασθενείς αντιμετωπίζουν προβλήματα με την μία εκ των δύο, αν και και οι δύο μπορεί να επηρεαστούν. Οι τραυματισμοί, η υπερβολική χρήση, η ασθένεια, το συγγενές ελάττωμα και άλλες καταστάσεις μπορούν να μετατοπίσουν ή να προκαλέσουν φλεγμονή στην ΚΓΔ, οδηγώντας σε ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων. Ο πόνος της γνάθου είναι ένα από τα σημαντικότερα σημάδια ταυτοποίησης του Συνδρομου ΚΓΔ, αλλά ο μόνος τρόπος για να γνωρίζετε σίγουρα είναι ο προγραμματισμός μιας επισκεψης . Στο Κέντρο μας στην Γλυφάδα, μπορούμε να διαγνώσουμε την κατάστασή σας και να σας προσφέρουμε προηγμένη θεραπεία που έχει σχεδιαστεί για να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε αποτελεσματικά αυτό το πρόβλημα.


Πονοκέφαλοι και άλλα συμπτώματα

Τα κοινά συμπτώματα τoυ Συνδρομου της ΚΓΔ περιλαμβάνουν ήχους (clicking) κατα την κινηση,βρυγμο, δυσκολία μάσησης, δυσάρεστο ή μη ευθυγραμμισμένο δάγκωμα, "κλείδωμα-γνάθου" και οίδημα στην πλευρά του προσώπου. Εκτός από αυτά τα πιο εύκολα αναγνωρίσιμα συμπτώματα, η ΚΓΔ μπορεί επίσης να προκαλέσει πονοκεφάλους και πόνο στους ώμους, τον αυχένα και ακόμη και την πλάτη σε ορισμένες περιπτώσεις. Αν αντιμετωπίζετε επίμονες κεφαλαλγίες και δεν μπορείτε να προσδιορίσετε την πηγή, η ΚΓΔ μπορεί να είναι η αιτία. Οι ναυτιές, η ζάλη και οι πονοι ή ωχλήσεις στα αυτιά μπορεί επίσης να είναι ενδείξεις αυτής της κατάστασης.


Θεραπεία Συνδρομου της ΚΓΔ

Ενώ δεν υπάρχει θεραπεία, υπάρχουν πολλές αποτελεσματικές τεχνικές διαθέσιμες για την αντιμετώπιση της ΚΓΔ και την ανακούφιση των σχετικών συμπτωμάτων. Στο ιατρειο μας στη Γλυφάδα, θα αξιολογήσουμε τις ανησυχίες σας και θα αναπτύξουμε ένα προσαρμοσμένο πρόγραμμα θεραπείας προσαρμοσμένο στις προσωπικές σας ανάγκες. Σε πολλές περιπτώσεις, μια προσέγγιση πολλαπλών τρόπων μεταφοράς παρέχει πιο ολοκληρωμένα οφέλη. Το BOTOX C μπορεί να χορηγηθεί για να μειώσει την κίνηση των μυών που συμβάλλει στη σφίξιμο, στην άλεση, στον πόνο των γνάθων και στην κόπωση, στους πονοκεφάλους και σε άλλα σημεία που σχετίζονται με αυτή τη διαταραχή. Οι νάρθηκες βριγμού (mouth guard) χρησιμοποιούνται επίσης συχνά για τον περιορισμό των ζημιών που προκαλούνται από την μάσηση ή το σφίξιμο. Η φυσική θεραπεία και η συμβουλευτική μπορούν να βοηθήσουν στην τροποποίηση των συμπεριφορών και στη μείωση του άγχους που μπορεί να συμβάλει στην ΚΓΔ. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να συνταγογραφηθεί φάρμακο για να βοηθήσετε στη θεραπεία σας.